Maltmons Svartelva Saison ble lagt til i handlekurv Vise handlekurv

Maltmons Svartelva Saison

6020

349 kr

På lager

- +

Rask og sikker betaling
Rask og sikker betaling

Klassisk saison designet av Svartelvas støre sønn; Geir Åkerland. Her følger note fra Geir;

Mitt navn er Geir Åkerland. Jeg har brygget "allgrain" i 8 år, og har vært innom de fleste ølsorter. Jeg begynte som mange andre med IPA, pale ale og blonde.

Deretter gikk det videre på porter og de tyngre engelske ølene. Så hadde jeg en periode med de fyldige belgiske trippel og quadruple, før jeg de siste de siste årene jobbet meg mest mot de gamle gårdsølene som faller innunder "Farmhouse" på folkemunne i bryggekretser, da kanskje spesielt Saison.

Det har alltid vært noe fristende med den gamle rustikke ølen. En tåkete øl med masse smak, som er forfriskende og god, og full av historie.

Min personlige mening er at en Saison er alene en veldig god, forfriskende øl, samtidig som den er kapabel til å bære tilsetninger i form av frukter og/eller villgjær.

 

 BLACK RIVER SAISON

 

Ingredienser

Type

Mengde

Tid

Malt

Pilsner

5 kilo

 

Malt

Hvit Hvete

0,5 Kilo

 

Addition

Flaket hvete

0,5

 

Humle

Tettnang

30g

60 min

Humle

Tettnang

30

15 min

Gjær

Belle Saison

1

2-3 uker

 

 

ABV: 6,3

OG: 1.053

FG: 1.005

IBU: 20

EBC: 7,4

 

Batch: 25 liter

Meskevann: 20 liter

Skyllevann: 16 liter

 

Mesketemperatur: 64-65 grader i 60 minutter.

Koketid: 90 minutter

 

Gjæringstemperatur: Start på 18 grader, etter tre dager øker du en grad om dagen til du når 26 grader og hold der til ønsket gravity.

Saison ble i gamle dager laget på gårder i det fransktalende Wallonia i Belgia på vinterhalvåret, og lagret sånn at sesongarbeidere skulle ha en leskende drikk når de jobbet på jordet til våren.

Ølstilen har vært langt vekke en lang periode, men har blitt vekket til liv igjen i revolusjonen av håndlagd øl som vi nå opplever.

 

De gamle saison-ølene var gjerne svake i alkohol (rundt 3%) for å være mer leskende enn berusende, men etter revitaliseringen av Saison har dette endret seg noe. En saison er en lettdrikkelig øl som opprinnelig er uten spesiell humleprofil, men som får krydderaktig smak av gjæren, da spesielt om dette gjæres på temperaturer opp mot 26 grader.

Saison er ofte tåkete, har mye kullsyre og er tørr.

 

I dette ølkittet får du en veldig ren og "crispy" saison, og en god ettersmak av gjæren.

Om Saion fra Wikipedia: 

Saison (fransk: «årstid». IPA:sɛ.zɔ̃) er en vidt definert pale ale som i moderne versjoner stort sett ligger på rundt 7% abv, er sterkt karbonert, fruktig, med kryddersmak - noen ganger med tilsatte krydder - og er påvirket av Saison Dupont Vieille Provision.[1] Som ølstil har den utviklet seg fra øl som ble brygget i løpet av de kjølige og mindre aktive månedene på gårder i Vallonia, den fransktalende delen av Belgia, og deretter lagret for at gårdsarbeiderne kunne drikke den i løpet av sommeren.[1] Man tror at disse gårdsbryggene hadde lavere alkoholprosent enn dagens moderne saison-øl; sannsynligvis rundt 3-3,5% abv, og økende på begynnelsen av det tjuende århundret til mellom 4,5 og 6,5% abv.[2] Moderne saison-øl blir brygget i en rekke land, særlig i USA, og blir gjerne flaskemodnet.[3]

Ingen kommentarer nå.

Skriv en omtale

Maltmons Svartelva Saison

Maltmons Svartelva Saison

Skriv en omtale